Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

5 érdekesség a kávéról

Mi, hétköznapi emberek, akik ébredés után kócosan, félig csukott szemhéjunk alól kukucskálva készítjük az első adag kávénkat, hogy az elfogyasztása után öntudatunkra ébredve elindíthassuk a napot, nem is gondolnánk, hogy a kávékészítés valahol művészet. Vannak, akik arra teszik fel az életüket, hogy olyan gépeket és eljárásokat dolgozzanak ki, amely a lehető legjobbat hozzák ki a szemekből, mások pedig a különlegesebbnél különlegesebb fajták felkutatásával vagy kikísérletezésével foglalatoskodnak.
Budai István budaiistvan Beküldte: 2014.07.01.

Kávéfüggő kecskék, azaz a kávé felfedezésének legendája

Természetesen erre semmi bizonyíték nincs, a de a legenda úgy tartja, hogy kecskepásztorok fedezték fel a kávé élénkítő hatását, méghozzá úgy, hogy ha hagyták, hogy a kecskék a vörös bogyókból legeljenek, akkor azok egész éjjel „duhajkodtak”. A megkergült állatokat szerzetesekhez vitték, hogy gyógyítsák meg őket, akik miután rájöttek, hogy mi okozza az állatok álmatlanságát, ők is használni kezdték a terméseket.

A „cibetkávé”

Elég nagy nyilvánosságot kapott az a hír az elmúlt években, hogy a világ legdrágább kávéját cibetmacskák „termelik”. Ez az állatfaj természetes körülmények között a kávécserjén található legszebb terméseket hajlandó csak elfogyasztani, ugyanakkor a kávégyümölcs belsejében megbújó mag érintetlenül halad át az emésztőrendszerén. Ebben a felállásban a cibettrágya gazdag lelőhelye a kitűnő minőségű kávébabnak.

Két aprócska gond van csak ezzel: az egyik az, hogy a magvak kiguberálása úgy tűnik nagyon drága munka, hiszen a cibetkávéból egy csésze kb. 20 ezer forintba kerül. A másik pedig az, hogy a nyereségvágyó emberiség régen túllépet a romantikus „szedjünk egy kis macska…-t a természetben” eljáráson, az egyedeket ketrecben tartják, krónikus hasmenést előidézve náluk.

A kávé komoly gyógyhatással bír

A kávé, mint ital, tele van antioxidánsokkal, csersavtartalma tágítja az ereket, csökkenti a meszesedést, vizelethajtó hatása tisztítja és „edzésben tartja” a veséket, polifenol-tartalma számos krónikus betegséggel (és halálozási okkal) kapcsolatban bizonyult kockázatcsökkentőnek (Parkinson-kór, Alzheimer-kór, diabétesz).

[wp_ad_camp_1]A koffeinmentes kávé

Sokan azt hiszik, hogy ha az italt megszabadítják a koffeinnek nevezett alkaloidtól, egészségesebb lesz. Sajnos ez nem igaz, több szempontból sem: egyrészt a koffein kis mennyiségben fogyasztva élénkíti több szervünk működését, javítja a hangulatot, stimulálja az agyat – ezt kár nélkülözni. Másrészt a koffein kivonása vegyszerekkel történik, amelyek szükségtelen terhelést jelenthetnek a szervezet számára.

 

Ganoderma kávé

A pecsétviasz gombával kevert kávé a tapasztalatok szerint semlegesíti a koffein káros hatásait, és az egészségmegőrző vonásokat még számos másikkal egészíti ki: immunrendszer-erősítő, gyulladáscsökkentő, csökkenti a koleszterinszintet.

Budai István budaiistvan Beküldte: 2014.07.01.