Elkészítése
Hozzávalók:
- 40 dkg szilva
- 2 tk reszelt gyömbér
- 1 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 4 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Csokoládékrém:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj
- 1 nagy tojás
- 2 dl habtejszín
- csipet só
- 2 tk kristálycukor
Elkészítése:
A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután szórjuk meg a félbevágott szemeket a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, majd szedjük le a héját, a húsát pedig turmixoljuk össze.
A tejet melegítsük meg, majd adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és hagyjuk 15-20 percig állni. Ezután egy szitán szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az előzőleg leszűrt gyömbéres tejet.
Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, míg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.
A habtejszínt verjük kemény habbá.
A teljesen kihűlt krémhez először keverjük hozzá a leturmixolt szilvát, majd a felvert tejszínhabot is.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a vajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval és a kristálycukorral.
Ezután a olvadt csokoládéhoz először keverjük hozzá a tojássárgáját, majd a tejszínt is. (A tejszínt itt NEM KELL felverni!!!!)
Végül a csokoládéhoz keverjük hozzá az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Vegyünk elő négy egyforma poharat, majd felváltva kanalazzuk bele a csokoládékrémet és a szilvahabot. Ezután díszítsük egy fél szem sült szilvával, és szórjuk meg csokidarával, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig.
Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, majd rögtön kínáljuk.


