Elkészítése
Hozzávalók:
- 1 kg kenyérliszt (BL 80)
- 2 tk só
- 50 dkg tehéntúró
- 3 ek tejföl
- 4 tojássárgája
- 40 dkg vaj/margarin
- 2 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. (15 perc)
A felfuttatott élesztőt belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a sót, a tejfölt, a túrót. Alaposan összegyúrjuk, ügyeljünk, hogy ne ragadjon a tálhoz és a kezünkre sem. Kellemesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
A kis cipót meleg helyen (35 fokos sütőben) 40 percig kelesztjük.
A kétszeresére megkelt tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztából pogácsa szaggatóval kis pogácsákat készítünk, majd a szilikonos papírral bélelt tepsibe tesszük őket kissé távolabb egymástól, hogy legyen helyük tovább kelni.
Lekenjük a tetejüket a tojásfehérjével, és reszelt sajttal megszórjuk. 20 percet pihentetjük sütés előtt, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
[box style=”info”]Ügyeljünk arra, hogy az alapanyagok azonos (szoba) hőmérsékletűek legyenek![/box]

