Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Péksütik

Aranygaluska vaníliasodóval

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt 3 dl tej (langyos) 2 ek cukor 3 dkg élesztő 5 dkg margarin (olvasztott) 1 tojássárgája 1-2 csipet só 1 cs vaníliás cukor fél citrom reszelt héja Forgatáshoz: 10 dkg margarin (olvasztott) 15 dkg darált dió 2 ek porcukor Vaníliasodó: 2 tojássárgája 3 púpozott ek cukor 2 cs vaníliás cukor […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Tundi konyha
Beküldte: 2015.11.05.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl tej (langyos)
  • 2 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Forgatáshoz:

  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek porcukor

Vaníliasodó:

  • 2 tojássárgája
  • 3 púpozott ek cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek liszt
  • 0,5 l tej

Tetejére:

  • 2 ek kristálycukor


Elkészítése:

Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést, “fészket” készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntünk 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. A “fészek” széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük, letakarjuk és kb 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.

Utána beleöntjük a megmaradt tejet, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos, kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 1 órát pihentetjük, míg kb a duplájára nem nő.

Míg kel a tészta addig elkészítjük a sodót: egy lábosba beleöntjük a tejet. Egy mélytányérba beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a lábosból kiveszünk 8 ek tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd beleöntjük a lábosba és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.

Ha megkelt a tészta lisztezett, sík felületen kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval (6,5 cm az átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.

A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd jól beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.

Margarinnal kikent formába, szorosan egymás mellé, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb fél órát pihentetjük.

Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb 35-40 percig sütjük (én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne égjen meg).

Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Tundi konyha
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is