Elkészítése
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 30 dkg margarin
- 2 db tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája
- 1 kg túró
- 4 ek porcukor
- 3 tojásfehérje
- 1 kg szilva
- 4 ek porcukor
- 2 ek fűszerkeverék, vagy fahéj
A fűszerkeverék összetétele:
- 2 rész fahéj
- 2 rész gyömbér
- 1 rész szegfűszeg
- 1/2 rész szerecsendió
- 1/2 rész szegfűbors
- 1/2 rész zöld kardamom mag
Elkészítése:
A szilvát megmosom, kimagozom és felezem.
A tésztához a lisztet elkeverem a sóval, sütőporral és kristálycukorral, majd elmorzsolom a margarinnal, végül 2 tojássárgájával és tejjel összegyúrom.
Egy 38×30 cm tepsi aljára nyomkodom. A szilvákat a vágott felükkel felfelé a tésztára rakom. A fűszerkeverék felét elkeverem 4 ek porcukorral és megszórom a vele a tésztára sorakoztatott szilvákat.

200 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöm.

A töltelékhez összekeverem a hozzávalókat és a maradék fűszerkeveréket, hozzáadom a tojás fehérjéből felvert habot, és az elősütött tésztára kenem.

Visszateszem a sütőbe és 200 fokon addig sütöm, amíg a teteje arany színű lesz.


