Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Almás sütik

Sütemény receptek

Almás kígyórétes

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók 2 rúdhoz: Tésztához: 50 dkg finomliszt csipet só 20 dkg puha vaj vagy 18 dkg zsír 1 tojás 1 tojássárgája 2 dkg friss élesztő 2 evőkanál kristálycukor 2 dl langyos tej Töltelékhez: kb 1-1,5 kg alma 10 dkg kristálycukor /az alma édességétől vagy savanyúságától függően/ 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj 3 dkg vaj 2 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
hsziszi
Beküldte: 2017.10.26.

Elkészítése

Hozzávalók 2 rúdhoz:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 20 dkg puha vaj vagy 18 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl langyos tej

Töltelékhez:

  • kb 1-1,5 kg alma
  • 10 dkg kristálycukor /az alma édességétől vagy savanyúságától függően/
  • 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 dkg vaj
  • 2 púpos evőkanál darált háztartási keksz, darált dió, esetleg zsemlemorzsa
  • a tetejére 1 tojásfehérje


Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el: az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig, majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. Hagyjuk kihűlni a tölteléket.

A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat /vagy a zsírt/, adjuk hozzá a tojást és a plusz sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy, de ne ragacsos legyen a tészta! Ha úgy látjuk nem megfelelő az állaga, /puha/ tegyünk hozzá lisztet.

A tésztát nem kell keleszteni! A kész tésztát elosztjuk.

Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb 4-5 mm vastagra, téglalap alakúra. A tészta középső részen egy 10 cm széles csíkban, egyenletesen eloszlatjuk az 1 evőkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét. A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk, ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre.

Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.

A tojásfehérjét felverjük villával, majd lekenjük vele a rétesek tetejét.

Előmelegített, 190 fokos, sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütési idő sütőtől függően eltérhet!

Hagyjuk legalább langyosra hűlni és szeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.

Jó étvágyat!

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
hsziszi
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is