Elkészítése
Hozzávalók:
- 1 kg leveles tészta
- 1 tojás
Töltelék:
- 45 dkg félzsíros túró
- 3 ek tejföl
- 6-7 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 15-20 dkg friss vagy mirelit fekete áfonya
- 2 ek búzadara
- 1-1 ek porcukor
Elkészítése:
A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt, a cukrokat, a citromhéját, a tojássárgáját, egy csipet sót és villával csomómentesen összekeverjük.
Az tojást felverjük.
A felengedett tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagságú téglalapra sodorjuk. A túrótöltelék felét ráöntjük és a széleit elhagyva egyenletesen elkenjük, majd rászórjuk az áfonya egyik felét, végül meghintjük egy ek búzadarával.
A peremét körben megkenjük a tojással, a széleit behajtjuk és (mint a bejglit) nagyon lazán, kissé levegősen feltekerjük.
Azért kell lazán feltekerni, mert a leveles tészta süléskor igencsak “terjeszkedik” és nehogy kirepedjen!
Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük a felvert tojással, majd néhány helyen villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőbe téve 210 fokon nagyjából 45 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón porcukrot szitálunk rá.
Jó étvágyat kívánok!

