Elkészítése
Tészta:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék cukrot, a sót és az olvasztott vajat. Ezután az élesztős tejet fokozatosan a lisztes keverékhez öntjük és hólyagos, lágy tésztát dagasztunk.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Töltelék és formázás:
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül egy centi vastagra. Megkenjük a vaj, porcukor és vaníliás cukor keverékével, majd megszórjuk mazsolával.
Ezután feltekerjük, mint a bejglit és 5-6 cm széles szeleteket vágunk belőle. A darabokat kizsírozott tepsibe vagy kerek tortaformába helyezzük, egymástól kissé távolabb. Lekenjük tojássárgájával.
Sütés
Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Ekkor leöntjük a cukros-vaníliás tejjel, majd visszatoljuk a sütőbe és magasabb hőfokon további 20 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul.
Tálalás:
A ferdinándot langyosan tálaljuk, amikor a vajas-cukros réteg még enyhén olvadt. Kiváló reggelire, délutáni kávé mellé vagy ünnepi süteményként is.
Tipp:
A töltelékhez adhatunk reszelt citromhéjat vagy egy kevés fahéjat, hogy még illatosabb legyen. A tetejét megszórhatjuk szeletelt mandulával vagy dióval is, ami ropogósságot ad neki.


