Elkészítése
Előkészítés:
A császárszalonnát hüvelykujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A burgonyát héjastól alaposan megmossuk.
Hús előkészítés:
A hússzeleteket egy edénybe tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a sót, a szemes borsot, a babérlevelet, valamint a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát. Fedő alatt, takaréklángon 70–80 percig főzzük, amíg majdnem teljesen megpuhul.
Köret:
Közben a burgonyát héjastól sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Egy nagyobb tepsit kikenünk a zsírral. A burgonyát hasábokra vágjuk és a tepsi alján elrendezzük, majd megszórjuk sült krumpli fűszerkeverékkel.
Összeállítás, sütés:
A főzővízből kivett császárszeleteket lecsepegtetjük és megszárítjuk. A burgonyára helyezzük, megszórjuk kevés sóval és borssal. Előmelegített, 210 °C-os sütőben 20–22 percig sütjük vagy amíg szép piros színt kapnak. Ezután átfordítjuk a szeleteket és frissen reszelt fokhagymával megkenjük, majd visszatesszük néhány percre a sütőbe, hogy ropogósra süljön.
Tálalás:
Friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.
Tipp:
A császárszalonna főzővizét leszűrve alaplének is felhasználhatjuk egy másik ételhez. A köretet feldobhatjuk lilahagyma szeletekkel vagy rozmaringgal, így még ízletesebb lesz a sült burgonya.


