Elkészítése
Előkészítés
A csülköt előző nap puhára főzzük kb. másfél óra alatt, majd a főzőlevében hagyjuk kihűlni. Másnap kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A csülköt, a hagymát és a mustárt összekeverjük, ez lesz a töltelék.
Összeállítás
Az őzgerincformát kikenjük zsiradékkal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd kibéleljük baconnel úgy, hogy a szeletek szélei túllógjanak a formán. Szórunk bele reszelt sajtot.
A karajszeleteket lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, és a formát ezzel béleljük ki. Rászórunk ismét sajtot, majd belekanalazzuk a csülkös-hagymás tölteléket. A tetejére újabb panírozott karajszeletek kerülnek.
A lelógó baconcsíkokat ráhajtjuk, a maradék baconnel pedig befedjük a még látható részeket.
Sütés
A formát egy nagyobb tepsire helyezzük, hogy felfogja a sütés közben kifolyó levet. 180 fokon kb. 1 óráig sütjük. Ezután késsel meglazítjuk a széleket, majd a húsos tömböt sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és további 15 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük.
Tipp
A töltelékbe tehetünk apróra vágott savanyú uborkát vagy főtt tojást is, így még tartalmasabb lesz. Köretként jól illik mellé friss saláta vagy burgonyapüré, de akár ünnepi asztalon hidegtál részeként is tálalható.

