Elkészítése
Készítsünk elő a hozzávalókat, mossunk, aprítsunk össze mindent.
Rakjunk tüzet, lehetőleg keményfából és nagyjából a bogrács méretéhez alakítva.
A bográcsban süssük zsírjára a szalonna csíkokat, majd tegyük hozzá a felaprított hagymát és dinszteljük meg. Ha szükséges egy-két kanálnyi kacszsírt is adhatunk hozzá.
Tegyük bele a kockára vágott húst is, így pörköljük át.
Húzzuk félre a bográcsot, szórjuk meg fűszerpaprikával és öntsük fel fél liter vízzel, majd engedjük vissza a tűz fölé. Tegyük bele a fokhagymát, paradicsomot, paprikát, zellergumót, sózzuk és főzzük félpuhára a húst.
Ezután adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát, karalábét, lestyánt, szórjuk rá a köményt és a majoránnát, majd pótoljuk annyi vízzel, hogy ellepje.
Nagyjából húsz perc rotyogtatás után tegyük bele a krumplit és a csipetkét. Kóstolás után fűszerezzük még szükség szerint és főzzük készre a gulyást.

