Elkészítése
A kifliket felkarikázzuk vastagabb karikára, az almákat tisztítás kis kicsi kockára vágjuk.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk.
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Belerakjuk a citrom és a narancs reszelt héját és a rumot. A tojások sárgáját habosra keverjük, majd állandó keveréssel hozzáöntjük a tejet és jól összekeverjük.
A felkarikázott kifliket egy tálba rakjuk, meglocsoljuk a tejjel és óvatosan összekeverjük, majd állni hagyjuk.
A vajon megpároljuk az almát cukorral és fahéjjal.
A tortaformába kanalazzuk a meglocsolt kifliket, eligazítjuk, majd megkenjük 10 dkg lekvárral. A lekvár tetejét megszórjuk darált dióval úgy, hogy teljesen befedje. A dió tetejére ráhalmozzuk a megpárolt almát és elsimítjuk. 180 fokos, előmelegített sütőbe toljuk 25 percre.
Amíg sül a máglyarakás alapja, addig felverjük a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá. A habba beleforgatjuk a maradék lekvárt.
Kivesszük a sütőből a máglyarakást és a tetejére tesszük a habot, elsimítjuk, majd felhúzzuk mintha lángnyelvek lennének.
Visszatoljuk a sütőbe, visszavesszük a hőt 150 fokra és 20-25 percig szárítjuk a habot. Ha a habba baracklekvár van, akkor barnábbra sül.
Ha megsült, akkor kivesszük és rácson langyosra hűtjük, mert különben nem lehet szépen szeletelni.
Tortaformában készített máglyarakást sokkal szebben lehet szeletelni, mintha tepsiben sült volna.









