Elkészítése
Fontos, hogy a nyersanyagokat előzetesen langyosítsuk fel. Az élesztőre rászórjuk a cukor felét, és néhány keverő mozdulat után az élesztő elfolyósodik. Kevés langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk. A maradék cukrot, tejet, tojássárgáját, vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat összekeverjük. A vajat felolvasztjuk, a sót pedig a lisztre szórjuk.
Amikor a kovász duplájára nőtt, hozzáadjuk a langyos liszthez, és az ízesített tejjel összekeverjük. A tésztát fakanállal vagy kézzel dagasztjuk, amíg jól összeáll. Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és addig folytatjuk a dagasztást, amíg a tészta szép fényes és hólyagos nem lesz. Ekkor a tészta elválik az edénytől, a kezünktől és a fakanáltól. Enyhén lisztezzük a tészta felületét, majd konyharuhával letakarjuk.
Ha az edényt langyos vízbe állítjuk, a tészta gyorsabban megkel. Amikor a tészta térfogata megduplázódik, átgyúrjuk, és hozzáadjuk a beáztatott, leszárított, liszttel megszórt mazsolát, amelyet alaposan belegyúrunk a kalácsba.
Amikor a tészta ismét megkelt, kivajazott kalácsformába öntjük, és előmelegített sütőben 200-220 fokon 30-35 percig sütjük. A kalácsot végül kifordítjuk a formából, és hagyjuk hűlni.
