Elkészítése
Piskóta
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazzuk ki a 23 cm-es tortaformát, vagy béleljük ki sütőpapírral. Válasszuk szét a tojásokat, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval kezdjük el felverni. Amikor már habos, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá. Egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat a felvert fehérjéhez, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. Szitáljuk a lisztet a tojásos keverékhez, és körkörös mozdulatokkal keverjük bele, hogy a hab könnyed maradjon. Öntsük a masszát az előkészített tortaformába, simítsuk el a tetejét, majd süssük körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a piskóta aranybarna lesz és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a formában, majd fordítsuk ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Amikor a piskóta teljesen kihűlt, egy éles késsel vágjuk három egyenlő részre.
Krém
Az epret, porcukrot, likőrt, citromlevet és egy vaníliarúd kikapart belsejét egy tálba tesszük, majd botmixerrel teljesen simára turmixoljuk. Ezt a keveréket félretesszük. A tejszínhabot egy nagy tálban kemény habbá verjük. A habból egy kis részt az epres alaphoz adunk és alaposan elkeverjük. Majd ezt az epres keveréket lassú, óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tejszínhabhoz. Az így elkészült krémet hűtőbe tesszük.
Zselatin
A zselatinlapokat előzőleg vízbe áztattuk, most leöntjük róluk a vizet, és a zselatint egy edényben a legalacsonyabb hőfokon felolvasztjuk, folyamatosan kevergetve. Amint a zselatin teljesen feloldódott (vigyázva, hogy ne forraljuk fel), vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az epres krémhez. Ügyeljünk arra, hogy a zselatin jól eloszoljon a krémben.
Összeállítás
Most következik a torta összeállítása. A tortakarikába helyezzük az első piskótalapot, majd rátesszük a krém 2/5-ét, amit egyenletesen elsimítunk. Ezt követi a második piskótalap, újabb 2/5 krém, végül a harmadik piskótalap, és a maradék krém kerül a tetejére. A krémet egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Miután a torta megfelelően kihűlt, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és a sütőpapírt. Végül a tortát tetszés szerint friss eperrel vagy tejszínhabbal díszítjük.
