Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Hogyan kell habosítani a tejet habosítóval vagy anélkül?

Minden ital jobban mutat habosított, mint sima tejjel, elég csak a napjainkban divatos kávévariációkra gondolnunk. Ahhoz, hogy a tej felhabosodjon, nincs szükség másra, mint megfelelő hőmérsékletre és levegőre. Ezek hatására a tej automatikusan habos lesz, javul az íze és az állaga is. A tejhabosításnak többféle módja is létezik, függően attól, hogy készüléket használsz hozzá vagy anélkül szeretnéd megoldani a dolgot.
Budai István budaiistvan Beküldte: 2022.02.01.

Zsírtartalom és hőmérséklet

Magas zsírtartalmú tejet használj a habosításhoz. Az alacsonyabb zsírtartalmú és növényi tejek is felhabosodnak, de ez esetben a hab nem lesz olyan vastag, sűrű és tartós. A hőmérséklet is fontos, forró tej szükséges a habosításhoz, de vigyázz, hogy ne forrald fel.

1. Rázd össze befőttesüvegben

A tejhabosítás talán legegyszerűbb módja ez. A felmelegített tejet töltsd bele a befőttesüvegbe, jó szorosan csavard rá a tetejét és kezdd el erősen rázni. Ezzel a módszerrel nagyobb habok képződnek a tejben, melyek lágyabbak, kevésbé tartósak. Esztétikailag tehát nem a legkifogástalanabb, de ha gyors megoldásra van szüskéged, megoldást jelenthet.

2. Habverővel

A tejhab minősége ezzel a módszerrel jobb lesz, mintha befőttesüvegben készítenéd. Használj gép habverőt, mert a kézivel jóval több erőfeszítésbe és időbe telik ugyanazt az eredményt elérni. Ne feledd, meleg tejre van szükség hozzá!

3. Tejhabosítóval

Ez a kis kézi eszköz igen praktikus, ha a tejhab rajongója vagy. Csak melegítsd fel a tejet, mártsd bele a habosítót és kapcsold be. Addig csináld, míg el nem éred a kívánt állagot. A kézi habosítóval nagyon szép tejhabot lehet képezni, ezzel az eszközzel ráadásul akár tejszínt is felverhetsz pár másodperc alatt.

4. Turmixgéppel

Igen, a turmixgépet akár a tejhabosításhoz is használhatod! Öntsd bele a meleg tejet és közepes sebességen addig turmixold, még szépen felhabosodik. Kicsi és nagyjából egyforma nagyságú habok fognak képződni tőle.

5. Botmixerrel

A meleg tejet öntsd egy mély, lehetőleg keskeny tálba. Kapcsold be a botmixert és alacsony fokozaton kezdd el vele habosítani a tejet. Bár szép habot képez, ez a módszer csak akkor ajánlott, ha semmilyen más megoldás nem jöhet szóba, mert elég maszatosan lehet dolgozni a tejjel és a botmixerrel. Ha az edény nem elég mély, a tej szanaszét fröcsköl majd.

6. Pumpás tejhabosító

Az elemes mellett ilyen tejhabosító eszközt is vásárolhatsz. Nagyon szép, krémes habot képez. Öntsd bele a meleg tejet és pumpáld fel-le kb. 15 másodpercig. Mielőtt kiöntöd belőle a tejet, hagyd kb. 1 percig hűlni.

Budai István budaiistvan Beküldte: 2022.02.01.