Elkészítése
Először meglangyosítjuk a tejet, és kimérünk belőle 1,5 decilitert. Ehhez hozzákeverjük a cukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt 5-10 percre félretesszük, hogy megkeljen. A maradék tejet a margarinnal együtt kézmelegre melegítjük.
Egy nagy tálba szórjuk a kétféle lisztet, majd összekeverjük a sóval és a maradék cukorral. Hozzáadjuk a margarinos tejet és a felfuttatott élesztőt, majd 15-20 percig dagasztjuk a tésztát. Ha a dagasztás után még túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk hozzá. Ezután letakarjuk a tésztát, és egy órára meleg helyen kelesztjük.
A töltelékhez a margarint, a sajtot és a sonkát kis kockákra vágjuk. Miután a tészta megkelt, négy részre osztjuk, majd cipó alakúra gömbölyítjük. Mindegyik cipóból 3 mm vastag lapokat nyújtunk, és 16 egyenlő részre vágjuk. A szélesebb oldalukra 1-2 margarinkockát, sajtot és egy kevés füstölt húst helyezünk. A tészta két oldalát ráhajtjuk, lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék, majd a csúcs felé szorosan feltekerjük, közben kissé meghúzzuk a tésztát, hogy minél több réteg képződjön.
A kifliket margarinnal kikent nagy tepsibe helyezzük, majd a következő cipóból is elkészítjük a következő 16 kiflit, és a tepsibe rakjuk őket. A kifliket felvert tojással megkenjük, a tetejüket szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített sütőben, közepesnél kicsit magasabb hőfokon kb. 30 percig sütjük őket. Amíg az első adag sül, a maradék tésztából és töltelékből elkészítjük a következő tepsire való kifliket.
Jó étvágyat hozzá!
