Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A réteslisztet, 1 kk cukrot, az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk. Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a sima liszthez, amelyben mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük. Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. A szükséges mennyiségű langyos tejjel […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
Erzsébet Bán
Beküldte: 2022.05.17.

Hozzávalók

Lekenéshez

Elkészítése

A réteslisztet, 1 kk cukrot, az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk.

Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a sima liszthez, amelyben mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük.

Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. A szükséges mennyiségű langyos tejjel dagasztjuk úgy, hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.

Ha a tészta már jó hólyagos, beleszórjuk a mazsolát és a felolvasztott langyos zsiradékkal még jól kidolgozzuk. A tészta nem lehet zsíros, az edényben és a kézen levő vajat vagy olajat fel kell vennie.

Az edényt és a tészta tetejét meglisztezzük, melegített abrosszal lefedjük. Meleg helyen kelesztjük.

Ha a kétszeresére kelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk. Háromfelé osztjuk, hármas fonással megfonjuk. Fonás előtt a darabokat jól meglisztezzük, akkor foszlósabb lesz.

Lisztezett sütőpapírra helyezzük és meleg helyiségben abrosszal letakarva megkelesztjük a duplájára.

Ha megkelt, tojással megkenjük kétszer egymás után, 10 perc eltéréssel.

Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük kb 30 perc alatt.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Olcsó Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Erzsébet Bán
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is