Elkészítése
A piskóta előkészítése
Miután a piskóta teljesen kihűlt, keresztben kettévágjuk, és az alsó lap köré egy karimát helyezünk, hogy a krém később jól formázható legyen.
A zselatin és a csokoládé előkészítése
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. Közben forró vízfürdőben külön-külön megolvasztjuk a kétféle csokoládét, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg.
A krém elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket és 2 dl tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A tojássárgájákat egy evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Ezután apránként hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, miközben folyamatosan keverjük. A feloldott zselatint is apránként adjuk hozzá, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és a tojásfehérje habot.
A torta összeállítása
A csokoládés krémet a piskóta alsó lapjára simítjuk, majd 15 percre hűtőbe tesszük, hogy kissé megszilárduljon. Később befedjük a tortát a másik piskótalappal, és egy éjszakára visszahelyezzük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
A torta díszítése
Másnap, forró vízfürdőben megolvasztjuk a tortabevonót, majd vékony rétegben egy sütőpapírral vagy alufóliával letakart deszkára simítjuk, és hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. Közben a maradék tejszínt kemény habbá verjük. A karima eltávolítása után a torta oldalát és tetejét bevonjuk a tejszínhabbal, majd a tetejét sűrűn kirakjuk friss szederrel. A megdermedt tortabevonót deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, darabokra törjük, és ezzel díszítjük a torta oldalát.
Egy kis történet
Az eredeti recept zselatint használt, de én inkább zselatin fixet alkalmazok, és 5 dl tejszínnel dolgozom. Emellett néhány szemet a krémbe is belekeverek, hogy gazdagítsam az ízeket. Mivel a szeder eléggé leveses, ennek megfelelően több zselatin fixet használok, de ez mindig változó, mivel nincs konkrét mennyiség. A szedret lehet a két krémréteg közé helyezni, vagy akár a még folyékony krémbe belenyomkodni, attól függően, hogyan szeretjük.
