Elkészítése
A tészta elkészítése
Először a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amikor halványbarna hab képződik a tetején, az élesztő készen áll. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és puhább tésztát dagasztunk, akár kézzel, akár a robotgép dagasztókarjával. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
A töltelék elkészítése
Amíg a tészta kel, a lereszelt almát alaposan kinyomkodjuk, hogy eltávolítsuk a felesleges nedvességet. Az almát összekeverjük fahéjjal, így ízesítjük a tölteléket.
A kalács formázása
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a fahéjas alma töltelék felét, majd feltekerjük, mint egy bejglit. Ugyanezt megismételjük a tészta másik felével is. A két feltekert kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, konyharuhával letakarjuk, és fél óráig pihenni hagyjuk.
A kalács sütése
A pihentetés után a kalácsok tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd néhány helyen megszurkáljuk őket fogpiszkálóval. A tepsit hideg sütőbe tesszük, így amíg a sütő melegszik, a kalácsok tovább kelnek. Végül 180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Tálalás
Miután a kalácsok megsültek, hagyjuk őket kihűlni, majd szeletelve tálaljuk. Frissen különösen finomak!
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
