Elkészítése
Ha pihentetés nélkül szeretnénk dolgozni a tésztával, először elkészítjük a tölteléket. A mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a cukorral és vaníliás cukorral, majd leforrázzuk vele a diót. Az egészet összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd hűlni hagyjuk.
Ezután elkészítjük az élesztős omlós tésztát. A lisztet összedolgozzuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, sót, reszelt citromhéjat, valamint a langyos tejfölben elkevert tojást és élesztőt. Az összegyúrt tésztából cipót formálunk, majd pihentetés nélkül kinyújtjuk. Ha másnap szeretnénk sütni, akkor folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. A tésztából 8-10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki.
Mindegyik korong közepébe egy kanál tölteléket teszünk, a szélüket megkenjük tojásfehérjével, félbehajtjuk és recés pogácsaszaggatóval lenyomkodjuk a széleiket. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a táskákat, majd a tetejüket megkenjük tojássárgájával. A táskákat 30 percig kelni hagyjuk, végül előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
A táskákat mákkal is megtölthetjük, a töltelék elkészítése ugyanaz, mint a diós változatnál. További változtatásként tejszínnel-rummal lazított gesztenyemasszával vagy cukorszirupban péppé főzött narancshéjjal is tölthetjük őket.
A pozsonyi jelzővel ellátott sütemények, mint a patkó, kifli vagy táska formájú változat, mind diós és mákos töltelékkel készülnek, és akár egy hétig is elállnak.
