Elkészítése
Előző nap
A megtisztított, felszeletelt, beirdalt halakat besózzuk, és hűtőbe tesszük.
Másnap
A vöröshagymát apróra vágjuk, és a bográcsba tesszük, majd az összes halat hozzáadjuk. A ponty fejét tesszük először úgy, hogy a bőre felül legyen, majd a többi halat is elhelyezzük. Ahány kiló a hal, annyi liter hideg vizet öntünk rá, majd hozzáadjuk a fűszereket (kivéve az őrölt fűszerpaprikát és a vörösbort).
A bogrács alá száraz fa erős tüzén gyújtunk, és elkezdjük főzni a halászlevet. Amikor felforrt, lassan hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát (óvatosan, hogy ne fusson ki), majd néhány perc múlva beleöntjük a vörösbort, ami megakadályozza a halhús szétesését.
A forrástól számított 45 percig intenzíven főzzük, időnként megrázogatjuk a bográcsot (keverni nem szabad). A hal belsőségeit (tejet, ikrát) 30 perc főzés után tesszük hozzá.
Amíg a hal fő, elkészítjük a vastagmetéltet, kifőzzük és leszűrjük. Tálaláskor először a tésztát tesszük a tányérokba, majd a levest, és végül a főtt halat. Erős, száraz csöves paprikát ízlés szerint adhatunk hozzá. Jó étvágyat kívánok!
