Elkészítése
A lisztet elkeverjük a sóval, kevés cukorral, sütőporral és szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Ezután összegyúrjuk a tejföllel és a tojássárgájával. Ha a tészta összeállt, fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.
Amikor a tészta pihent, két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kizsírozott tepsibe fektetjük. Rászórjuk a búzadarát, majd elterítjük rajta a lereszelt, levétől kinyomkodott almát héjastul. Az almára cukrot, fahéjat és citromhéjat szórunk. Erre helyezzük a másik kinyújtott tésztalapot, majd villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjen szét a gőztől. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és villával díszítésként hosszanti és keresztirányú csíkokat húzunk rá.
Miután a sütemény megsült, kockákra vágjuk és porcukorral meghintjük. A széle hagyomány szerint a szakácsnőé, a többi a vendégeké.
Sztori:
Barátnőm megkért, hogy süssek valami édességet az unokája születésnapjára, mivel két napos ünnepséget tartottak. Az egyik napon a felnőttek, a másikon a gyerekek ünnepeltek, így úgy gondoltam, nagyobb mennyiséget sütök. Hát, éppen hogy elég lett!

