Elkészítése
A füstölt szalonnát felkockázzuk, majd zsírjára sütjük. A szalonnát félretesszük, és a visszamaradt zsírban szalmasárgára dinszteljük a vöröshagymát. A lábast félrehúzzuk, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, alaposan összekeverjük, majd beletesszük a húst, amit többször megkeverve fehéredésig pörkölünk. Fűszerezzük paprikával, paradicsommal, fokhagymával, és végül beleöntjük a fehérbort. Fedő alatt lassan pároljuk, és ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá.
Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, elkészítjük a csipetkét. A csipetkéket kifőzzük, majd leszűrjük, és tálalás előtt hozzáadjuk az elkészült pörkölthöz.
Sztori:
Régen a parasztasszonyok ünnepnapokon, ha valami finomat akartak főzni, egyenesen a baromfiudvarból választottak egy csirkét, levágták, és abból készítettek csirkepörköltet. Mi is évente többször vásárolunk közeli csirkeneveldéből 2,0-2,4 kilós csirkéket, amelyeket 5-6 hétig kukoricadarán nevelünk. Ezeknek a csirkéknek szép sárga bőrük és ízletes húsuk lesz. Ebből az alapanyagból készült ez a finomság. Tudom, hogy nem mindenki nevelhet csirkét, de ha lehet, érdemes a helyi kofáktól vásárolni tisztított baromfit.

