Elkészítése
Az élesztőt felfuttattuk 1 dl tejben 1 mokkáskanál cukorral, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztottuk. Kelesztőtálba helyeztük, fedelével lezártuk, majd meleg helyen duplájára kelesztettük. Liszttel hintett deszkára borítottuk, és két egyforma darabra vágtuk. Az egyik tésztát 5 egyforma részre vágtuk, majd cipóvá formáltuk. 10 percig pihentettük. Addig a másik tésztából az 1/4 részt leválasztottuk, gömbölyűre formáltuk, ez lesz majd a kalács közepe. Félretettük. A megmaradt 3/4 részt is 5 egyenlő méretű cipóra gömbölyítettük. Hagytuk pihenni.
Elővettük az első öt tésztacipót. Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtottunk belőle. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleltünk. Az első kisodrott körlapot ráhelyeztük. Megkentük olvasztott vajjal. Kinyújtottuk a többieket is, kivéve az egyiket, és egymásra raktuk őket, minden lapot vajjal megkenve, majd egymásra helyeztük. Az ötödik lapot nagyobb méretűre sodortuk, hogy a négy tésztalapot körben, az oldalát is betakarja. A tészta közepét nyolc részre vágtuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagytuk. A cikkeket kihajtottuk.
Majd az 5 db kisebb cipót nyújtottuk, kentük és rétegeztük, éppen úgy, mint az előzőnél tettük, de most 14-15 cm átmérőre. Ha kész, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyeztük. A közepét ugyanúgy nyolc részre vágtuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végeztük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek a belsők. Ha kész volt a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtottuk. A közepébe helyeztük a félretett cipót.
A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyeztük. Letakartuk, és 30 percig hagytuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítettük 180 fokra. A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekentük. A közepét és a szirmokat megszórtuk szezámmaggal. Szép pirosra sütöttük a forró sütőben.
