Elkészítése
A burgonyákat meghámozzuk és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor megpuhult, áttörjük, a főzőlevét pedig félretesszük, majd hagyjuk a burgonyát teljesen kihűlni.
A tejhez adunk egy teáskanál cukrot, meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd belekeverjük a kihűlt burgonyát és az élesztős tejet. Elkezdjük összedolgozni a tésztát, és annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kiborítjuk egy belisztezett nyújtódeszkára, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd a pogácsák szélét olajba mártjuk. Szorosan, egymás mellé rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Még 15-20 percig pihentetjük, majd a tetejüket is lekenjük egy kevés olajjal. Nem kell előmelegíteni a sütőt: 170-180 fokra állítjuk, és hideg sütőbe tesszük a tepsit. Amíg a sütő bemelegszik, a tészta tovább kel. Körülbelül 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ezek a burgonyás pogácsák puhák és ízletesek, ideálisak egy kiadós ebéd vagy vacsora mellé. Jó étvágyat kívánunk!

