Elkészítése
A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárgabarackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra vágjuk. A mazsolát szárazra töröljük, majd hozzáadjuk a vágott gyümölcsökhöz. Megszórjuk 2 evőkanál liszttel, hogy a massza aljára ne süllyedjenek, és lazán összekeverjük. A felesleges lisztet lerázzuk róluk, amit visszaszitálunk a kimért liszthez, majd hozzákeverjük a sütőport.
Egy 1-1,2 liter űrtartalmú őzgerincformát kikenünk vajjal, beszórjuk liszttel, majd a felesleges lisztet kirázzuk belőle. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszalt gyümölcsöket is, és gyengéden összekeverjük. Az őzgerincformába szedjük a masszát, és óvatosan a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse. Kb. 50 percig sütjük.
A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, és a sütemény tetejére csorgatjuk, hogy mindenütt bevonja. Megszórjuk aprított mandulapehellyel vagy morzsacukorral, és hagyjuk megszáradni. Szeleteléskor a bordázat mentén vágjuk fel.
