Elkészítése
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a szalonnát pedig kis kockákra daraboljuk. A zöldségeket is kockára vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítunk 3 evőkanál olajat, majd megpirítjuk rajta a szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és a fokhagymát. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és felforraljuk.
A beáztatott babot leszűrjük, majd a leveshez adjuk. Lassú tűzön, lefedve főzzük körülbelül 1 órán át. Amikor félig megfőtt a bab, hozzáadjuk a zöldségeket, a babérlevelet, szükség szerint pótoljuk a vizet, és sóval ízesítjük. Amikor a bab már puha, hozzáadjuk a karikára szeletelt kolbászt, megszórjuk pirospaprikával, és a krumpli gombócokat is a levesbe tesszük. További 10-15 percig főzzük.
Krumpligombóc elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük a tojással, liszttel, sóval ízesítjük, és kis gombócokat formálunk belőle.
