Elkészítése
Elsőként elkészítjük a tölteléket. Egy tálba tesszük a darált diót, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a citrom reszelt héját és a kristálycukrot, majd alaposan összekeverjük. Közben az egész diót beáztatjuk a rumba, hozzáadunk egy kevés cukrot, fahéjat és mazsolát. Hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
A tésztához a lisztet kevés sóval, margarinnal, sütőporral, egy kávéskanál fahéjjal és cukorral összemorzsoljuk. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztes keverékre öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojás sárgáját, és könnyű, lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd letakarjuk és pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, két deci tejet felforralunk, majd hozzáadjuk a rumos-fahéjas diót a mazsolával. Öt-hat percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és egy kis marék darált dióval besűrítjük.
Egy tepsit kivajazunk. Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk, és a tepsi aljára helyezzük. Megkenjük lekvárral, egyenletesen megszórjuk darált dióval, majd a rumos dió felével. A második tésztalapot is kinyújtjuk, a töltelékre helyezzük, majd ismét lekvárral megkenjük, darált dióval és a maradék rumos dióval megszórjuk. A harmadik tésztával befedjük.
180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél órán át sütjük. A végén a tortabevonót gőz fölött fél deci tejjel felolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Amikor kihűlt, felszeleteljük.

