Elkészítése
A tésztához a forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, majd hozzáadjuk a búzalisztet, a réteslisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojást és a mézet. Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd fél órára pihentetjük.
Pihentetés után a tésztát hat egyforma cipóra osztjuk. A cipókat vékonyra, körülbelül 4-5 mm vastag lapokká nyújtjuk. A lapokat lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon világosra sütjük (kb. 10-12 perc alatt kész, de sütőnként eltérő lehet az idő, ezért érdemes figyelni). A sütés közben felhólyagosodott lapok miatt nem kell aggódni, és bár a tészta kemény lesz, a töltelék hatására meg fog puhulni.
A töltelékhez a kristálycukrot serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel, és addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Egy másik edényben 1 liter tejben elkeverjük a tojásokat, a réteslisztet és a kakaót, majd ezt a keveréket a pirított cukorhoz adjuk. Az egészet sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot.
A langyos krémmel megtöltjük a kihűlt tésztalapokat, rétegezve őket. A tetejét vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd vastagon megszórjuk porcukorral. A süteményt másnap szeleteljük, hogy a tésztalapok megfelelően megpuhuljanak a tölteléktől.
Tepsi méret: 24*39 cm


