Elkészítése
A lencsét előző este beáztatjuk, hogy megpuhuljon. Másnap 4 liter vízben feltesszük főni. Amikor a lencse félig megfőtt, hozzáadjuk a karikákra vágott zöldségeket, például sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint a fűszereket (például sót, babérlevelet, borsot). Ekkor tesszük bele a karikára vágott füstölt kolbászt is, hogy az ízei jól átjárják a levest.
Közben zsemleszínű hagymás rántást készítünk: olajon vagy zsíron megpirítunk egy apróra vágott hagymát, majd hozzáadunk egy kevés lisztet, és világosbarnára pirítjuk. Ezzel a rántással berántjuk a levest, alaposan elkeverve, hogy csomómentes legyen.
Ezután hozzáadjuk a karikákra vágott virslit, és néhány perc alatt megfőzzük a levesben. Végül ízlés szerint ecettel savanyítjuk.
Forrón tálaljuk, friss kenyérrel kínálva. Jó étvágyat!
