Elkészítése
A tészta elkészítése:
A cukrot elkeverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgájákat, a sót, és alaposan összegyúrjuk. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima, jól nyújtható állagú nem lesz. Langyos helyen kb. fél órán át kelesztjük.
A töltelék elkészítése:
A margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóporral, amíg egységes, krémes masszát kapunk.
A kalács formázása:
A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Egyesével lisztezett deszkán kalács forma nagyságúra nyújtjuk a tésztadarabokat, majd mindegyiket egyenletesen megkenjük a kakaós töltelékkel. Szorosan feltekerjük őket. Három-három tekercset összefonunk, hogy két fonott kalácsot kapjunk.
A sütés előkészítése:
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába helyezzük, és addig pihentetjük, amíg szépen megkelnek és kitöltik a formát. A tetejüket tojássárgájával megkenjük.
Sütés:
A kalácsokat előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon) kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta belül is átsült-e.
A kész kalácsokat hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve tálaljuk. Jó étvágyat!
