Elkészítése
A sárgarépát és a fehérrépát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A vajbabot a répákkal együtt egy fazékba tesszük, és fél liter vízzel lefedve, alacsony lángon pároljuk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a húsleveskockát (vagy alaplevet), ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Amíg a levesalap fő, elkészítjük a galuskát. Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát. Amikor kihűlt, megszórjuk pirospaprikával, és alaposan elkeverjük.
A galuskatésztához a tojásokat összekeverjük a liszttel, egy csipet sóval és egy kevés vízzel, amíg könnyen nyújtható állagot kapunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és egyenletesen elkenjük rajta a paprikás hagymás olajat. A tésztát az egyik végéről kezdve kétszer felhajtjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Minden tésztacsíkot lazán megtekerünk, majd óvatosan “megkötjük” őket, hogy a főzés során ne repedjenek szét.
Amikor a levesben lévő zöldségek megpuhultak, a galuskákat a levesbe tesszük. Egyszerre adjuk hozzá az összeset, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ellenőrizzük, hogy a galuskák belseje is megfelelően megpuhult-e. Nem kell teljesen puhára főzni, mert a forró lében tovább puhulnak.
Tálalás:
A levest forrón kínáljuk, friss petrezselyemmel díszítve.


