Elkészítése
Az oldalast megmossuk, feldaraboljuk, majd egy nagy fazékban hideg vízbe tesszük főni. Miután a víz felforrt, hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, a leveskockákat és ízlés szerint sót. A húst közepes lángon addig főzzük, amíg meg nem puhul (kb. 40-50 perc).
Amíg a hús fő, meghámozzuk és kockákra vágjuk a krumplit. A kolbászt felkarikázzuk, és a savanyú káposztát, ha szükséges, kissé összevágjuk.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a krumplit, a kolbászt és a savanyú káposztát. A káposzta adja a leves pikáns, savanykás ízét, ezért ízlés szerint igazíthatjuk a mennyiségét.
Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldbabot. A levest további 5-10 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Habarás:
A tejfölt simára keverjük az 1 evőkanál liszttel és a fűszerpaprikával. A keveréket egy merőkanálnyi forró levessel hőkiegyenlítéssel simára keverjük, majd lassan, folyamatos keverés mellett a leveshez adjuk. A levest további 2-3 percig forraljuk, hogy a habarás besűrítse, majd levesszük a tűzről.
Tálalás:
A levest forrón kínáljuk, friss kenyérrel vagy zsemlével.
