Elkészítése
A spenótlevelekről lecsípjük a szárakat, majd alaposan megmossuk őket bő vízben. Egy edénybe annyi vizet töltünk, amennyi éppen ellepi a leveleket, majd hozzáadjuk a sót és a fokhagymát. A spenótot rövid ideig főzzük, amíg megpuhul.
Amikor a spenót megfőtt, a fölösleges vizet leszűrjük, de hagyunk egy keveset a turmixoláshoz. Botmixerrel pürésítjük a spenótot, ügyelve arra, hogy ne legyen túl híg.
Közben elkészítjük a besamel mártást. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetjük, amíg habzani kezd. Ezután apránként hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük, majd besűrítjük.
A spenótpürét a besamelhez adjuk, és jól elkeverjük. Ha szükséges, tejjel a kívánt állagúra hígítjuk. Akik édesebben szeretik a spenótot, ízlés szerint cukrot adhatnak hozzá.
A spenótot bundás kenyérrel vagy tükörtojással tálaljuk.
