Elkészítése
Húsgombócok:
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és egy csipet chili port. Jól összekeverjük, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
Ha szeretnénk, a gombócokat enyhén lisztbe forgatjuk, hogy főzés közben szebben tartsák a formájukat, de ez elhagyható. Egy tányérra tesszük, és félretesszük a leveshez.
Leves:
A meghámozott karalábét almareszelőn lereszeljük, a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk vagy szintén lereszeljük.
Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy nagyobb fazékban, majd a karalábét és a sárgarépát 1-2 percig pároljuk rajta. Felöntjük kb. 3 liter vízzel, megsózzuk, és felforraljuk.
Amikor a leves felforrt, óvatosan beletesszük a húsgombócokat, és lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul.
Ha szeretnénk, ekkor hozzáadunk egy marék zöldborsót is, hogy a leves színesebb legyen.
Vajgaluska:
A tojást egy kis tálban felverjük, hozzáadjuk a vajat és a lisztet, majd egy villával összekeverjük.
A galuskákat egy kávéskanál segítségével a gyöngyöző levesbe szaggatjuk. Kb. 3-4 percig főzzük, amíg a galuskák átfőnek és feljönnek a leves tetejére.
Habarás:
A tejfölt egy tálba tesszük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 1 dl hideg vizet. Alaposan elkeverjük, majd hőkiegyenlítés céljából fokozatosan hozzáöntünk 2-3 merőkanál forró levest, közben folyamatosan keverjük.
A habarást lassan a levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük, hogy csomómentes maradjon. Egyet forralunk rajta, majd elzárjuk a tüzet.
Ekkor szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a maradék egy evőkanál vajat, hogy az ízek teltebbek legyenek.
Tálalás:
Forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy pirítóssal kínálhatjuk.
