Elkészítése
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és óvatosan a tojásos habhoz forgatjuk. Belecsorgatjuk az olajat, majd a masszát egy olajozott, lisztezett tortaformába töltjük.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha megsült, teljesen kihűtjük.
Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A habtejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat, majd kis adagokban belekeverjük a mascarponét. A kész krémet hűtőbe tesszük.
A kihűlt piskótát félbevágjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk a rummal elkevert kávéval. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a krém egy részét, úgy, hogy maradjon az oldalára és tetejére is. A felső lap belsejét is meglocsoljuk a kávéval, majd a töltelékre helyezzük.
Ha szeretnénk intenzívebb kávéízt, a torta tetejét is meglocsolhatjuk a maradék kávéval. Ezután egyenletesen bevonjuk az oldalát és a tetejét a maradék krémmel. Végül ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral.
A tortát hűtőben pihentetjük néhány órán át, hogy az ízek jól összeérjenek.
