Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Le lehet fagyasztani a tojást?

Igen, a tojást lefagyaszthatod, mégpedig többféle módon is! A tojás hűtőben tárolva 5 vagy még több hétig is felhasználható marad. Ha több tojásod van, mint amennyit ennyi idő alatt el tudnál használni, a legjobb módszer, ha lefagyasztod őket. Számos lehetőség áll előtted, hiszen lefagyaszthatod egyben, de külön-külön a sárgáját és a fehérjét is, attól függően, hogy kiolvasztás után mihez szeretnél kezdeni vele. A lefagyasztott tojást 1 évig is felhasználhatod!
Beküldte: 2021.06.24.

A tojás fagyasztásának legfontosabb szabálya, hogy sosem szabad a héjában a fagyasztóba tenned. Mivel a fagyás során a tojásfehérje térfogata megnő, a héj megreped vagy szét is törik, a tojás pedig kifolyik. Ezt csak úgy kerülheted el, ha a tojást feltöröd fagyasztás előtt. De még ebben az esetben is fontos, hogy olyan tárolóba tedd, ahol elég hely van számára a térfogat növekedéshez. Kb. 1 cm helyet biztosíts egy tojásnak a terjeszkedéshez és ne felejtsd el ráírni a dátumot sem, mikor betetted a fagyasztóba!

Egész tojás lefagyasztása

Egy tálra, jégkockatartóra, kézi habverőre és természetesen a tojásra lesz szükséged ehhez. Törd fel a héját és a tojást tedd a tálba. A habverővel keverd össze, hogy a tojássárgája és a fehérje jól elkeveredjenek egymással. Az így felvert tojást öntsd a jégkockatartóba, úgy számold, hogy egy-egy rekeszbe kb. fél tojásnak megfelelő mennyiség fog kerülni. A legjobb, ha szilikonból készült jégkockatartót használsz, ebből könnyebben ki tudod majd forgatni a tojást. Ha ilyened nincs, akkor kevés olajjal kend ki a falát, ezzel megkönnyítheted a dolgod. Tedd be így a fagyasztóba, majd ha már teljesen megszilárdult, szedd ki a tojáskockákat a rekeszből és tedd őket légmentesen zárható nejlon tasakba.

[wp_ad_camp_5]

Tojásfehérje lefagyasztása

Ha gyakran sütsz, érdemes külön is lefagyasztanod tojásfehérjét, hiszen sok receptben az egész tojások mellett szükség van extra tojásfehérjére is.
Törd fel a tojást, a fehérjét pedig rögtön tedd a jégkockatartóba. Egy rekeszbe egy tojásfehérje kerüljön. Ha nem egyesével szeretnéd lefagyasztani a fehérjéket, törj fel néhány tojást, válaszd külön a sárgáját és a fehérjét, keverj el egymással annyi tojásfehérjét, amennyit szeretnél együtt fagyasztani, majd öntsd az egészet egy légmentesen zárható nejlon tasakba vagy jégkockatartóba. A tartó 1 rekesze 1 tojásfehérjének felel meg. Ne felejtsd el ráírni, hogy pontosan hány tojásfehérje található a tasakban.

Tojássárgája lefagyasztása

Az eljárás némileg különbözik az egész tojás és a tojásfehérje lefagyasztásának módjától. A tojássárgája ugyani sűrűsödik, ezért cukrot vagy sót kell hozzáadni, hogy megőrizze állagát. A tojássárgáját tedd egy tálba és keverd el, hogy folyékony legyen. Ha sós ételhez szeretnéd felhasználni, tégy 1 tojássárgájához fél teáskanál sót, ha desszerthez használod majd, akkor 1,5 teáskanál cukrot. Ezután a módszer már ugyanaz, jégkockatartóban vagy nejlon tasakban tedd a fagyasztóba. A jégkockatartó 1 rekesze ebben az esetben 2 tojássárgájának felel meg.

[wp_ad_camp_5]

Főtt tojás lefagyasztása

Ebben a formában a tojás nem fagyasztható. Hidd el, nem szeretnél olyan tojást enni, aminek a sárgája porszerűvé válik, a fehérje pedig gumis lesz. A főtt tojást frissen fogyaszd! De jó hír, hogy a hűtőben viszonylag sokáig eláll!

Lefagyasztott tojás felhasználása

A fagyasztóból kivett tojást – akár egész tojásról, akár sárgájáról vagy fehérjéről van szó – csak teljesen kiolvasztott állapotban használd fel és mindig hőkezeld. Süss vagy főzz vele, de nyersen ne tedd az ételbe! A felhasználást megelőző napon vedd ki a tojást a fagyasztóból és tedd a hűtőbe, hogy ott olvadjon ki, így biztosan nem fognak benne elszaporodni a baktériumok. Kiolvadás után rögtön használd fel a tojásokat!

Beküldte: 2021.06.24.