Elkészítése
A felkockázott hagymát egy kevés sóval, 0,5 dl olajon megpároljuk. Közben egy tálba tesszük a darált húst és a rizst, rányomjuk a fokhagymát, megszórjuk egy kevés csípős fűszerpaprikával, tekerünk rá borsot, megsózzuk, majd ráöntjük a langyosra hűlt párolt hagymát. Az egészet alaposan összekeverjük.
Amíg a hagyma hűl, eltávolítjuk a paprikák magházát. A kész tölteléket a paprikákba töltjük. Mivel a töltelék több, mint amennyi a paprikákba belefér, a maradékból gombócokat formázunk, és lisztben meghempergetjük.
Egy nagyobb fazék aljára elrendezzük a megtöltött paprikákat, közéjük és rájuk helyezzük a gombócokat, valamint 2 szál zellert 6–8 centis darabokra vágva.
A paradicsompürét vízzel hígítjuk ivólé sűrűségűre, és ennek körülbelül kétharmadát a fazékba öntjük, hogy ellepje a töltelékeket. Megszórjuk egy kevés sóval, majd lassú forralással addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.
A főzés vége felé a maradék olajon világosra pirítjuk a megmaradt lisztet, enyhén megborsozzuk, felöntjük a maradék paradicsomlével, majd a fazék tartalmára öntjük. Az egészet még egyszer összeforraljuk.
