Elkészítése
A cukkiniket alaposan megmossuk, majd legyaluljuk vagy lereszeljük. Ha zsenge, a héját is rajta hagyhatjuk. Ne reszeljünk hosszú csíkokat, inkább apróbb darabokra vágjuk, hogy rövidek legyenek.
Két citrom héját hozzáreszeljük a cukkinihez, majd belereszeljük vagy apróra vágjuk a gyömbért is. A citromokat úgy hámozzuk meg, hogy a fehér héjat is eltávolítjuk, a magokat kiszedjük, a gyümölcshúst pedig feldaraboljuk, és a cukkinihez adjuk.
Hozzáöntjük a zselésítőt, majd állandó keverés mellett főzni kezdjük. Bár rövid ideig tart, amíg a cukkini eléri a forráspontot, fontos, hogy folyamatosan kevergessük.
Amikor a keverék felforr, hozzáadjuk a cukrot, és lobogva főzzük 2–3 percig.
Ezután az elkészült lekvárt tiszta üvegekbe töltjük (nekünk három normál méretű befőttesüveg lett belőle), rácsavarjuk a tetőt, és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk őket.
A cukkini lekvár ezzel el is készült, és süteményekhez, fagylalthoz vagy palacsintához is kiválóan felhasználható.
