Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Foszlós tejeskalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Letakarva meleg helyen a háromszorosára kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Két adag tésztába beledolgozzuk a tejjel elkevert kakaóport, így lesz két barna rudunk, a maradék négy […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
Vass Laszlone
Beküldte: 2013.08.12.

Hozzávalók

A kalács lekenéséhez

A kalács locsolásához

Elkészítése

Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Letakarva meleg helyen a háromszorosára kelesztjük.

Ha megkelt, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Két adag tésztába beledolgozzuk a tejjel elkevert kakaóport, így lesz két barna rudunk, a maradék négy fehér marad.

Két külön fonatot készítünk:

– Az első fonathoz 2 fehér és 1 barna rudat fonunk össze.

– A másik fonat ugyanez: 2 fehér + 1 barna rúd.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az egyik fonatot, és a sodrófa segítségével benyomjuk a közepét hosszában. Ide fektetjük rá a másik fonatot keresztbe, úgy, hogy szépen megemelkedjen. További 30 percig kelesztjük letakarva.

A tojássárgáját elkeverjük egy kevés tejjel és cukorral, majd ezzel lekenjük a kalács tetejét.

Előmelegített sütőben, lassú tűzön (kb. 160-170 °C-on) sütjük. Amikor már majdnem teljesen megsült, fél deci tejet felmelegítünk, elkeverünk benne egy csomag vaníliás cukrot, és ezzel meglocsoljuk a kalácsot. Visszatesszük a sütőbe még néhány percre. Ettől lesz szép fényes és foszlós.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ételallergia: Tojásmentes receptek Ár: Olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
Vass Laszlone
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is