Elkészítése
A töltött, göngyölt karaj látványos és ízletes húsétel, amelyet ünnepi asztalra vagy vendégvárónak is érdemes elkészíteni. A gombás-szalonnás töltelék, a fűszerek és a szaftos hús együtt igazán harmonikus fogást adnak.
Töltelék előkészítése
- A szalonnát, hagymát és kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk.
- Két tojást keményre főzünk, majd felkockázunk.
- A gombát felszeleteljük.
- A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
- A petrezselymet apróra vágjuk.
- A szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük.
- Rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd addig pároljuk, míg elfövi a levét.
- Hozzákeverjük a kockázott tojást, a paprikát, a zsemlét, egy nyers tojást és a petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük.
Hús előkészítése
- A karajt hosszában éles késsel egy nagy szeletté nyitjuk, majd enyhén kiklopfoljuk.
- Sózzuk, grill fűszerrel és őrölt köménnyel mindkét oldalát befűszerezzük.
- Az egyik oldalát mustárral vékonyan megkenjük.
Göngyölés és sütés
- A húst alufóliára terítjük, majd egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket.
- Bejgli módjára feltekerjük, és szorosan az alufóliába csomagoljuk.
- Tepsibe tesszük, aláöntjük a zsírt és kb. 2 dl vizet.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1,5 órán át sütjük.
- Ezután a fóliát kibontjuk, és további 20–25 percig pirítjuk, hogy szép piros kérget kapjon.
- Szeletelés előtt pihentetjük, majd éles késsel szeleteljük.
Tipp
Burgonyapürével tálalva a legfinomabb, de párolt zöldségekkel is jól illik hozzá. Ha gazdagabb ízt szeretnénk, a töltelékbe reszelt sajtot is keverhetünk.
