Elkészítése
A langyos tej felét elkeverjük egy kevés cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát (kb. 10 perc dagasztás szükséges, ha nincs dagasztógép), majd konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Feltét előkészítése
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk. A barna cukrot és a fahéjat összekeverjük. Ízlés szerint darált dióval, mákkal vagy reszelt marcipánnal gazdagíthatjuk a feltétet.
Összeállítás és sütés
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük úgy, hogy a széle kissé felhajoljon. A tetején eloszlatjuk a szilvát, megszórjuk a cukor–fahéj keverékkel, és ha szeretnénk, rászórjuk a diót, mákot vagy marcipánt is. Előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 35 percig sütjük, amíg az alja aranybarna, a tetején pedig a cukor és a szilva szaftos bevonatot képez.
Tálalás
A lepényt langyosra hűtve szeleteljük, és így kínáljuk.
Tipp
A tészta akkor lesz igazán puha és foszlós, ha sütés előtt legalább 10 percet pihentetjük a tepsiben a feltéttel együtt. Ha sok levet ereszt a szilva, szórhatunk alá vékony réteg zsemlemorzsát, ami magába szívja a felesleget, így elkerülhetjük, hogy a tészta elázzon.
