Elkészítése
Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a tejfölt, az 1 evőkanál sót, a tojást és a felfuttatott élesztőt tálba tesszük, majd összegyúrjuk. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, kinyújtjuk, és rákenjük a három részre osztott, megmelegített tepertő első adagját. A tésztát összehajtjuk, majd 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindig a következő adag tepertővel.
A harmadik hajtogatás után ismét kinyújtjuk, a tetejét késsel bekockázzuk, és lekenjük felvert tojással. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, további 10 percig kelesztjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tálalás
Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is megőrzi omlós állagát. Egy bögre forró tea vagy tej mellé igazi kényeztető falat.
Tipp
A hajtogatások közötti pihentetés alatt érdemes a tésztát letakarni, hogy ne száradjon ki. Ha extra ízélményt szeretnénk, a tepertőhöz kevés borsot vagy apróra vágott lilahagymát is keverhetünk.
