Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet a margarinnal, a cukorral és a csipet sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a masszához öntjük. Az egészet alaposan összegyúrjuk, és letakarva 2 órát pihentetjük.
Ezután a tésztát 4 kisebb cipóra osztjuk, és mindegyiket kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
Diós töltelék
A vizet a porcukorral sűrű sziruppá főzzük. Belekeverjük a darált diót, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a zsemlemorzsát. Összefőzzük, majd hűlni hagyjuk.
Vaníliás töltelék
A tejben a pudingport a cukorral sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Ezután a margarinnal kihabosítjuk, így krémes tölteléket kapunk.
Formázás és sütés
A kinyújtott tésztát megkenjük a választott töltelékkel. A két szélét behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük felvert tojással. Egy órát pihentetjük, majd kétszer még átkenjük tojásfehérjével, minden kenés között fél órát hideg helyen pihentetve.
Végül előmelegített sütőben, 180 fokon 25–30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Tipp
Ha szeretnénk változatosságot, a dió helyett készíthetünk mákos tölteléket is, vagy a vaníliás krémet feldobhatjuk reszelt narancshéjjal. A tetejét megszórhatjuk kevés kristálycukorral, amitől szép fényt kap sütés közben.
