Elkészítése
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Közben az élesztőt és a cukrot a langyos tejben elkeverjük, és felfuttatjuk.
A lisztet összemorzsoljuk a puha margarinnal, ízlés szerint sózzuk, majd a közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az áttört krumplit, 2 tojást és annyi tejfölt, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, 180 °C-on aranybarnára sütjük.
Tipp
Ha még ízletesebb pogácsát szeretnénk, a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal. A tésztába egy kevés pirított hagymát is gyúrhatunk, amely különleges, karakteres ízt ad neki.
