Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót. Az élesztőt kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a maradék tejet, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.
Töltelék elkészítése
A halfilét kisebb kockákra vágjuk, megszórjuk a halas fűszerkeverékkel és egy kevés kaporral. Rövid ideig állni hagyjuk, majd kevés olajon serpenyőben átpirítjuk. Közben elkészítjük a besamel mártást, és amikor a hal elkészült, ráöntjük. Az egészet összeforraljuk, hogy sűrű, krémes tölteléket kapjunk.
Pite összeállítása és sütése
A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük. A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a formába tesszük úgy, hogy pereme is legyen. Erre egyenletesen ráhalmozzuk a halas-besameles tölteléket. A tetejét befedjük a másik kinyújtott tésztalappal, széleit összenyomkodjuk. Megkenjük felvert tojással, majd előmelegített, 220 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni, így szebben vágható.
Tipp
A besamelhez keverhetünk reszelt sajtot is, hogy még gazdagabb ízt kapjon a pite. A hal mellé jól illik egy kevés citromlé vagy reszelt citromhéj is, ami friss ízt ad a tölteléknek.
