Elkészítése
Húsgombóc készítése
A darált húst összekeverjük a reszelt sajttal, a tojással, a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, valamint sóval, borssal és kevés ételízesítővel. Ha a massza túl lágy, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen. Nedves kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle.
Leves alapja
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét és a zellert vékony csíkokra vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a hagymát és a zöldborsót. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük, de csak visszafogottan, mivel a gombóc íze is gazdagítja majd a levest.
Gombócok főzése
A húsgombócokat kevés olajon serpenyőben előpirítjuk, majd a leveshez adjuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek és a gombócok teljesen megpuhulnak.
Tálalás
A kész levest friss, aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Tipp
Ha még tartalmasabb fogást szeretnénk, a leveshez adhatunk kevés főtt tésztát vagy rizst is. A gombócokat variálhatjuk más sajtokkal, például füstölt sajttal, így különlegesebb ízt kapunk.
