Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A szilvásgombóc egy igazi klasszikus, amely sokak gyerekkorát idézi. A burgonyás tészta lágyan öleli körbe a fahéjas szilvát, a pirított zsemlemorzsa pedig finom ropogós külsőt ad neki. Melegen tálalva igazi kényeztető desszert.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bagyinszkine Molnar Eva
Beküldte: 2013.09.02.

Hozzávalók

Elkészítése

Tészta

A burgonyát héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk és áttörjük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk az 5 dkg margarint, a lisztet és egy csipet sót. Az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy sima, egyenletes tésztát kapjunk.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 6×6 cm-es négyzetekre vágjuk.

Töltés és formázás

A szilvákat kimagozzuk, és minden tésztanégyzet közepére teszünk egyet. Meghintjük kevés fahéjjal, vagy ha édesebben szeretjük, fahéjas cukorban forgatjuk meg a szilvákat. A tészta sarkait felhajtjuk, összecsippentjük, majd két tenyerünk között gombóccá formáljuk.

Főzés

Egy nagy lábosban vizet forralunk kevés sóval. A gombócokat a forrásban lévő vízbe tesszük (egyszerre csak a felét). Amikor feljönnek a víz felszínére, még 4–5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.

Morzsa

Közben egy serpenyőben 10 dkg margarint felolvasztunk, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és gyakori keverés mellett világosbarnára pirítjuk. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot és még egy kevés fahéjat is.

A kifőtt gombócokat 3–4 percig pihentetjük, mielőtt beleforgatjuk a morzsába, így nem esnek szét. Ugyanígy járunk el a második adaggal is.

Tipp

Ha különlegesebb ízt szeretnénk, a szilva magjának helyére tehetünk egy szem kockacukrot vagy egy kevés darált diót. A kész gombócokat porcukorral meghintve, esetleg vaníliasodóval tálalva még ízletesebbek.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ételallergia: Vegetáriánus receptek Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Ebéd
Bagyinszkine Molnar Eva
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is