Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet, a hideg vajat, a cukrot, a sót és a vizet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg a tészta összeáll. Lefedve, hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. A hideg vaj használata elengedhetetlen, ettől lesz a tészta omlós.
Töltelék elkészítése
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a csutkát, majd kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot, a keményítőt és a baracklekvárt, majd alaposan összeforgatjuk.
Összeállítás
A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kerekre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm-es piteformát, a széleit levágjuk. Az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta. A másik adag tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
A maradék tésztából díszítést készíthetünk: derelyevágóval 1 cm-es csíkokat vágunk, amelyeket a szélre helyezünk. A tetejére vágunk egy kerek lyukat (vagy villával megszurkáljuk), hogy a gőz sütés közben eltávozhasson.
Sütés
Az előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 45–50 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínű lesz. Amikor kivesszük, a tetejét baracklekvárral megkenjük, hogy fényes és ízletes legyen.
Langyosan a töltelék szaftosabb, hidegen pedig könnyebben szeletelhető.
Tipp
A tölteléket mazsolával vagy darált dióval is gazdagíthatjuk. Ha frissebb ízekre vágyunk, a baracklekvárt narancslekvárra cserélhetjük, amely különleges aromát ad a süteménynek.
