Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Az angol almatorta a klasszikus piték egyik legnépszerűbb változata, amely omlós tésztával és gazdag, fahéjas-almás töltelékkel készül. A baracklekvárral megkent teteje nemcsak fényessé, hanem különösen ízletessé is teszi a süteményt. Kávé vagy tea mellé kínálva igazi kényeztető desszert.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2013.09.03.

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet, a hideg vajat, a cukrot, a sót és a vizet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg a tészta összeáll. Lefedve, hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. A hideg vaj használata elengedhetetlen, ettől lesz a tészta omlós.

Töltelék elkészítése

Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a csutkát, majd kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot, a keményítőt és a baracklekvárt, majd alaposan összeforgatjuk.

Összeállítás

A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kerekre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm-es piteformát, a széleit levágjuk. Az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta. A másik adag tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.

A maradék tésztából díszítést készíthetünk: derelyevágóval 1 cm-es csíkokat vágunk, amelyeket a szélre helyezünk. A tetejére vágunk egy kerek lyukat (vagy villával megszurkáljuk), hogy a gőz sütés közben eltávozhasson.

Sütés

Az előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 45–50 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínű lesz. Amikor kivesszük, a tetejét baracklekvárral megkenjük, hogy fényes és ízletes legyen.

Langyosan a töltelék szaftosabb, hidegen pedig könnyebben szeletelhető.

Tipp

A tölteléket mazsolával vagy darált dióval is gazdagíthatjuk. Ha frissebb ízekre vágyunk, a baracklekvárt narancslekvárra cserélhetjük, amely különleges aromát ad a süteménynek.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is