Elkészítése
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet, majd tésztává gyúrjuk.
A tésztából kisebb darabokat tépünk, lisztezett felületen rudakat sodrunk, majd 2,5–3 cm-es darabokra vágjuk. A nudlikat a két tenyerünk között kissé megsodorjuk.
Egy nagy fazékban sós, olajos vizet forralunk. A nudlikat több adagban kifőzzük: amikor feljönnek a víz tetejére, még 1–2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük.
A darált mákot a porcukorral összekeverjük, majd a nudlikat óvatosan beleforgatjuk. Melegen tálaljuk.
Tipp
A cukros mák helyett a nudlikat fahéjas porcukorba vagy darált dióba is forgathatjuk. Ha gazdagabb desszertet szeretnénk, kevés vajon is átforgathatjuk tálalás előtt.

